PRIMARIA COMUNEI LUDOS

Judetul Sibiu

PREZENTARE LOCALA

 

CARACTERISTICILE UNITATII ADMINISTRATIV-TERITORIALE

LUDOS

 

          Sectiunea 1: Amplasarea geografica si relief:

 

          1. Asezarea, vecinii, suprafata si istoricul localitatii:

          Comuna Ludos este situata relativ in centrul tarii, in partea de sud a Transilvaniei si se intinde in Depresiunea Secaselor, fiind axata pe bazinul hidrologic al raului Secas.

          Comuna Ludos este asezata in S-V Podisului Secaselor, in extremitatea N-V a judetului Sibiu si la o distanta de 5 km de limita judetului Alba si are o suprafata 4337 ha (43,37 kmp). La est se invecineaza cu satul Toparcea si cu judetul Alba, la V cu satul Sangatin, comuna Loamnes, Ocna Sibiului, la N cu comuna Pauca, iar la S cu comuna Apoldu de Jos si orasul Saliste. Accesul in comuna se face pe DJ 106 G care leaga localitatea Miercurea Sibiului cu Blajul. Localitatea Ludos este atestata documentar din anul 1142.

          2. Relieful:

          Relieful comunei Ludos este tipic celui de podis, adica zona deluroasa, intersectata de vai pe care s-au dezvoltat asezari umane. Dealurile au o altitudine cuprinsa intre 340 si 540 m (Gorgan 478 m, Muierea lui Jiga 474 m, Fata Cracailor 540 m), avand pante lungi si relativ domoale. Reteaua hidrografica este slab reprezentata de un paru si anume Secasul Mare.

         Sectiunea a 2 - a: Caracteristici climatice:

          Teritoriul comunei Ludos este situat intr-o zona geografica temperata (in jurul paralelei 45°) care confera climei un caracter moderat, nefiind oscilatii prea mari de temperatura, atat in sezonul estival cat si in cel rece.

           Tinutul cu clima de dealuri este caracterizat prin veri calde, cu precipitatii relativ frecvente si prin ierni reci, cu strat de zapada relativ stabil, punctate din cand in cand cu intervale de incalzire.

          Temperaturile medii anuale oscileaza in jurul valorii de + 10 °C in sezonul cald, iar in sezonul rece in jurul valorii de – 2 °C.

           Temperaturile medii ale lunii celei mai calde (iulie) inregistreaza, functie de altitudine valori de 19-20 °C, in zonele joase. Temperaturile medii ale lunii celei mai reci (ianiuarie) coboara pana la - 11 - - 12 °C.

          Regimul precipitatiilor este potrivit, insa acestea sunt repartizate neuniform, media anuala fiind de 680 ml/mp.. Luniile cele mai ploioase sunt aprilie si mai, iar cele mai secetoase sunt august, septembrie si februarie. Vanturile bat din directia vest si nord-vest, fiind neregulate.

 

          Sectiunea a 3 - a: Reteaua hidrografica:

          Principalul colector de pe teritoriul comunei Ludos este raul Secasul Mare, avand ca  afluenti paraul de pe Calea Sibiului si paraul de pe Calea Sipotului (Paraul Ludos).

 

   Sectiunea a 4 – a: Populatia:

          Populatia stabila a comunei, conform  numaratorii  din anul  2011, este  de 732 persoane, repartizate astfel: Ludos 491 persoane si satul apartinator Gusu 241 de persoane, din care 96 % sunt de religie ortodoxa si 4 % evanghelici.

 

          Sectiunea a 5 – a: Cai de transport :

          Caile de transport  sunt reprezentate prin :

          -o retea de drumuri judetene si comunale care leaga intre ele localitatile comunei, facand totodata legatura cu celelate comune din Podisul Secaselor :

       Lungimea totala a drumurilor publice din comuna Ludos este de  20,5 km din care :

          - drumuri judetene   -   aproximativ 10 km

- drumuri comunale  -  10,5 km

 

          Sectiunea a 6 - a:  Dezvoltarea economica:

          Principalele lucrari de investitii derulate in ultimii ani pe teritoriul comunei Ludos sunt: reparatii capitale strazi, reparatii capitale scoala, reparatii capitale primarie si fond funciar.

          In prezent, Primaria comunei Ludos intentioneaza sa dezvolte urmatoarele proiecte: Proiecte program „after school”, Proiecte pentru „Retele de canalizare si statie de epurare”.

          Sursele de finantare ale investitiei provin din accesarea fondurilor structurale ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale prin FONDUL EUROPEAN AGRICOL PENTRU DEZVOLTARE RURALA – masura 322 – „Renovarea si dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale.”

          Sectiunea a 7 - a  Infrastructuri  locale:

          Pe teritoriul comunei Ludos exista:

          - 1 dispensar medical uman, cu functionare de 2 ori pe saptamana, martea si joia, de la ora 9.00 la ora 14.00;

          - 2 gradinite (functionala doar cea de la Ludos), 2 scoli cu clasele I-VIII (functionala doar cea de la Ludos),

          - 2 camine culturale, 5 biserici, (2 ortodoxe, 2 catolice, 1 evenghelica, functionale fiind doar cele ortodoxe), 1 biblioteca.

          Reteaua de posta  in comuna Ludos este reprezentata de 1 unitate operativa de posta,  in comuna Ludos.

          Utilitatile existente sunt: 6 km retele electrice, 5,8 km retele telefonice, apartinand Romtelecom. Pe teritoriul comunei exista si retele de televiziune prin cablu si internet.